3 januari 2018

Emailkrant januari 2018

2018

Een nieuw jaar met nieuwe beginnetjes

We wensen alle lezers een supergoed en fantastisch 2018 toe! Geluk, zegen, gave banen, een volle portefeuille: enfin alles waar Facebook ook al vol mee stond 🙂 🙂 🙂 :-).  Bij ons staan er weer aantal nieuwe dingen op het programma en als dat net zo fijn uitwerkt als afgelopen jaar, dan gaat het hier heel goed! Wij zijn heel benieuwd hoe het allemaal gaat uitpakken. Het eerste dat we zien in 2018 dat de vernieuwde website draait! Neem een kijkje! Gewoon: punktur.nl. Hanke is degene die het allemaal voor elkaar bokste! Een fris gezicht, een up-to-date lay-out … JAAAA laat 2018 maar los! We zijn nog bezig met de Engelse site en ook de Duitse draait nog niet. De Poolse site zijn we over het stoeien: hoe precies. IJslanders zijn in Polen nog zo onbekend dat we meer aandacht moeten besteden aan wat ze zo bijzonder maakt. Dus ik vrees dat we onze ‘Nederlandse lay-out” niet kunnen volgen.

Open dag

Het tweede verheugende is dat we in 2018 eindelijk weer een open dag gaan organiseren. 7 Juli 2018!!!  We richten die op Polen en op het deel van Oost-Duitsland waar we tegenaan ‘geplakt’ wonen. En we zijn er al druk mee bezig! Eigenlijk zijn de vrijwilligers, stagiaires en paardenwerkers al het afgelopen jaar er mee bezig geweest:  weides opruimen en het daar liggende oude hout is naar huis gehaald. Gaat zo de kachel in na een zaagbeurtje van Tinus… Maar ook worden na uitmesten de wanden gekalkt… Het is allemaal nog lang niet af, maar het wordt telkens weer netter en ook mooier. Nu zijn we eerst de grote stal ver’-mooi’eren. Łukasz ergert zich al sinds hij hier werkt aan de blikverpakking die als buitenmuur dient maar als het weer het toelaat vervangen we dat door mooie witte platen. En het resultaat is verbluffend. Of zoals Łukasz dat droog verwoordde “At last, communism has gone”. Het luchtte hem op… We hebben nog veel te doen en voor de Belgisch-Nederlandse gasten hebben we de weken voorafgaand aan de Open Dag daarom geen gastenprogramma en proberen we ook de bezetting van de kamers te minimaliseren. Maar ALS je toch graag wilt komen kijken/helpen/meewerken: op de camping is veel plaats en in de buurt kunnen we best accommodatie voor je vinden. EN voor mensen die meteen ook het huis op orde willen helpen maken: voor hen hebben we vast wel een bedje vrij!

Gastenwerk

We hebben in 2018 een beter doordacht gastenprogramma, zoals al ingezet in de tweede helft van 2017. Want gemiddeld zo’n één à twee weken per maand kunnen we gasten goed entertainen, maar we merken ook dat we de tussentijden wel nodig hebben om met de kuddes te werken: te trainen, de gezondheid te managen en de weides te bewerken. Paardenwerk dus… Maar de agenda van 2018 is klaar en staat ook al op de vernieuwde site, dus kies… We houden vast aan de indeling van vorig jaar: geef aan wanneer je wilt komen, en is dat nog mogelijk, dan wordt die week een officiële gastenweek. We geven dat ook aan op de website. Zoals gezegd: maximaal één à twee weken per maand. Al geplande weken (zoals cursussen gegeven door externen, maar ook nu al aangevraagde weken) staan op de website onder Jaarprogramma 2018. Kijk ook naar de vernieuwde prijslijstWel maken we een uitzondering voor de mensen die een paard hier willen gaan kopen. Die zijn aldoor welkom en voor hen verplaatsen we alle activiteiten even om ze alles te vertellen over de paarden in kwestie en ze die in alle rust te presenteren en kennis te laten maken.

Nieuw boek

Verder vermeld ik met trots dat we met een nieuw boek bezig gaan. Dit keer over rijden en conditie. Soete zal daarvoor de drijvende kracht zijn en zij doet kennis hiervoor op tijdens haar studie medicijnen. En natuurlijk ook met haar ruime oriëntatie op alles rondom paarden en IJslanders in het bijzonder! Ikzelf zoek even alles bij elkaar wat er hier al was over dit onderwerp en kijken we het kritisch door of de informatie nog up-to-date is. Met behulp van het kritische redactie-oog van AnneB ben ik ervan overtuigd dat er een leesbaar boek uit zal vallen.

En verder…

We hebben de stille tijd voor Kerstmis echt nodig om alles op een rijtje te zetten en op de goede weg door te kunnen gaan. Want in 2018 wordt er ook weer getraind: de jonge (formeel op 1 januari 3 jaar geworden) hengsten staan al ongeduldig op stal te wachten op de dingen die gaan komen. Dit wordt hun eerste training en nu hoeven ze alleen maar te leren aan het halster mee te lopen en te leren begrijpen wat wij van ze vragen. Dan zijn ze alweer klaar voor dit seizoen en na de vakantie wordt de schoolperiode weer opgepakt en mogen ze leren om in de trainingspaddock vrij te lopen. De oudere groepen volgen daarna en vooral de vierjarigen zijn spannend, want daar gaan we dit jaar dan echt al even op rijden.  We hebben nu heel veel werkers hier: Łukasz, Eva, Angelika, AnneB en er komt nog een vrijwilligster. Dat komt mooi uit: kan Angelika met het Poolse boek aan het werk, Łukasz met de Poolse site, Soete en ik aan een nieuw boek en kan Anne alles aansturen en corrigeren.Zo wordt het een nuttige en werkzame winter. Hoewel Łukasz zich nog wel voorbereidt op een stage in het buitenland. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Maar leuk wordt het wel!

SPANNEND

Dus hier zijn we hard aan het plannen en nadenken over 2018; en we hopen dat het voor jullie ook in 2018 net zo’n uitdaging wordt!   Veel leesplezier met deze emailkrant en kijk rond op punktur.nl voor alles wat 2018 te bieden heeft…

Elselien              en het Punktur Team