27 januari 2019

Praktische zaken

Paardrijden als buitensport
Als je bij Punktur gaat paardrijden, bedenk dan dat de accommodatie een boerderij is. We hebben geen overdekte rijbaan noch boxen in de stallen. We doen hier aan echte “buitensport”. We zijn buitenmensen met watervaste paarden die praktisch het hele jaar door buiten staan.
We gaan in alle seizoenen door, ook in de winter, als de temperaturen kunnen dalen tot minus 20 graden. Het weer in de lente en herfst is hier vaak bijna net zo onvoorspelbaar als in Nederland.
Zorg dus voor regenkleding en kleding voor warm en koud weer. Dan ben je voorbereid op elk soort weer. Laarzen kan je hier lenen.

In de zomer kan het hier heerlijk warm zijn, met temperaturen van 25 tot meer dan 30 graden. Dan heb je een zonnebril nodig, zonnecrème met een hoge factor en kleren om je tegen de zon en insecten te beschermen. Als je je rijhelm niet op hebt, is het vaak goed om een zonneklep of -hoed dragen.

In de winter kun je het beste kleren meenemen die warm, stoer en praktisch zijn en tegen een stootje kunnen. Je kunt dan meerdere laagjes over elkaar heen dragen. Bijvoorbeeld je rijbroek met daar overheen een dikke thermo- of trainingsbroek en/of onder je rijbroek een maillot, strakke thermobroek of pyjamabroek. Neem verder ook warme spullen mee zoals handschoenen, wollen sokken voor over dunne sokken, een muts, rubberlaarzen, een fleecetrui of een lekkere dikke wollen trui, een goede waterdichte jas en een bodywarmer. Dan ben je voorbereid voor een stoere lente- of herfstrit of een winterrit in de sneeuw. Het is daarnaast ook lekker om pantoffels te hebben voor als je ’s avonds bij de haard zit.

Rijkleding
Formele rijkleding is voor ons sowieso niet nodig. Vooral voor de beginners is het handig om te weten dat rijkleding eigenlijk maar aan een paar eisen hoeft te voldoen:

  • Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht. Als je die niet hebt, geen probleem, we hebben helmen die je kan lenen en een fietshelm is ook goed
  • Dichte schoenen of laarzen mogen niet te breed zijn, moeten zeker enkelhoog zijn en moeten een stevige hak hebben (geen gympen)
  • De broek mag geen naden hebben die kunnen schuren, een rijbroek is daarvoor gemaakt, maar ook een joggingbroek voldoet. Een spijkerbroek heeft vaak te dikke naden en kan daardoor ongemak opleveren
  • Bovenkleding moet gewoon comfortabel zitten
  • Voor dames raden wij een stevige sport-bh aan

Logeren in de boerderij
Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, die hoef je niet zelf mee te nemen.
We koken meestal een combinatie van de Nederlandse en Poolse keuken met ingrediënten uit Polen. Natuurlijk kunnen wij ook vegetarisch koken en houden we rekening met andere dieetwensen (graag op voorhand doorgeven).
In Polen is in principe alles verkrijgbaar. Alleen typisch Nederlandse producten zoals oude kaas, hagelslag, stroopwafels en drop zijn hier nauwelijks te koop.

Reispapieren en geld
Polen is sinds 2004 een EU land. Dit betekent dat je voor de grensovergang in het bezit moet zijn van een geldig paspoort of een geldige ID-kaart. Als je met de auto komt, neem dan ook de autopapieren en een geldig Europees rijbewijs mee.

In Polen kun je op heel veel plaatsen pinnen of gebruik maken van een creditcard. Kijk van tevoren na hoeveel kosten je bank hiervoor rekent. Polen is namelijk een EU-land, maar heeft nog haar eigen munteenheid: de Poolse Złoty. Daarom valt Polen niet onder de EMU (Europese Monetaire Unie) en rekenen sommige Nederlandse banken andere tarieven voor het pinnen in Polen. Het kan handig zijn om ook een creditcard mee te nemen, want je kan niet overal betalen met een gewone pinpas.

Geld wisselen kan eventueel hier in het wisselkantoor van Lwówek Śląski (ca. 6 km) aan een goede wisselkoers.

Elektrische auto

Laatste update van juli 2023, reis met Skoda Enyaq

We krijgen af en toe de vraag waar de elektrische auto geladen kan worden. In Polen is dat nog niet zo uitgebreid beschikbaar als in Nederland en Duitsland, maar toch is het geen probleem hier met de elektrische auto heen te gaan. Indien je over Dresden reist, de meest gebruikte route, is er net over de grens een snellader (Ionity, in 2023 met twee laadpunten, https://goo.gl/maps/GYbrRkv35wayvkEo8). Je hoeft dan nog maar ongeveer 60 kilometer tot Punktur, waardoor je met een goede acculading aan kan komen. Natuurlijk afhankelijk van de accu en type auto. Verder kan er in Jelenia Góra (als je gaat winkelen) bijgeladen worden aan gewone straatladers. Een andere snellader in de buurt (de voor de terugreis veel gekozen route, via Berlijn) op 43 km aan de A18, boven Bolesławiec (GreenWay Polska, Lipiany 34, 59-700 Lipiany, Polen). Vanzelfsprekend veranderen dit soort dingen snel, dus controleer vooral zelf google maps (kies route, kies “meer” midden bovenin en zoek op laadpalen). Natuurlijk mag je ook mailen voor de laatste update en ervaringen van gasten zullen we hier ook verwerken.