27 januari 2019

Praktische zaken

Paardrijden als buitensport

Als je bij Punktur gaat paardrijden, bedenk dan dat de accommodatie een boerderij is. We hebben geen overdekte rijbaan noch boxen in de stallen. Wij doen hier aan echte “buitensport”. We zijn buitenmensen met watervaste paarden die praktisch het hele jaar door buiten staan.

In de zomer kan het hier heerlijk warm zijn, met temperaturen van 25 tot meer dan 30 graden. Dan heb je een zonnebril nodig, zonnecrème met een hoge factor en kleren om je tegen de zon te beschermen en tegen insecten. Als je je rijhelm niet op hebt, is het vaak goed om een zonneklep of -hoed dragen.

Wij gaan in alle seizoenen door, ook in de winter, als de temperaturen kunnen dalen tot minus 20 graden. Het weer in de lente en herfst is hier vaak bijna net zo onvoorspelbaar als in Nederland.

Zorg dus voor regenkleding, kleding voor warm en koud weer. Laarzen kan je hier lenen. Dan ben je voorbereid op elk soort weer.

In de winter kun je het beste kleren meenemen die warm, stoer en praktisch zijn en tegen een stootje kunnen. Je kunt dan bijvoorbeeld meerdere laagjes over elkaar heen dragen. Bijvoorbeeld je rijbroek met daar overheen een dikke thermo- of trainingsbroek en/of onder je rijbroek een maillot, strakke thermobroek of pyjamabroek. Neem verder ook warme spullen mee zoals handschoenen, wollen sokken voor over dunne sokken, een muts, rubberlaarzen, een fleecetrui of een lekkere dikke wollen trui, een goede waterdichte jas en een bodywarmer. Dan ben je voorbereid voor een stoere lente- of herfstrit of een winterrit in de sneeuw. Het is daarnaast ook lekker om pantoffels te hebben voor als je ’s avonds bij de haard zit.

Rijkleding

Formele rijkleding is voor ons sowieso niet nodig; vooral voor de beginners is het handig om te weten dat rijkleding eigenlijk maar aan een paar eisen hoeft te voldoen:

  • Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht. Als je die niet hebt, geen probleem, we hebben helmen die je kan lenen en een fietshelm is ook goed
  • Je (dichte) schoenen of laarzen mogen niet te breed zijn en moeten zeker enkelhoog zijn (geen gympies) met een stevige hak
  • De broek mag geen naden hebben die kunnen schuren, een rijbroek is daarvoor gemaakt, maar ook een joggingbroek voldoet, een spijkerbroek heeft veel te dikke naden en levert daardoor vaak nare wondjes op
  • Bovenkleding moet gewoon comfortabel zitten
  • Voor dames raden wij daarnaast een stevige sport-bh aan.

Logeren

Beddengoed is in huis aanwezig. Neem wel zelf een handdoek en toiletspullen mee.

In Polen is in principe alles te krijgen, soms is het alleen wat meer zoeken naar de juiste winkel. Het aanbod aan groenten is duidelijk meer aan de seizoenen gebonden. Daarom koken wij meestal een combinatie van Poolse en Nederlandse invloeden en gerechten met ingrediënten uit Polen. Alleen echte Hollandse kaas is hier nauwelijks te koop. Natuurlijk kunnen wij ook vegetarisch koken of op verzoek rekening houden met andere dieetwensen.

Reispapieren en geld

Polen is sinds 2004 een EU land. Dit betekent dat je voor de grensovergang in het bezit moet zijn van een geldig paspoort of een geldige ID-kaart. Als je met de auto komt, neem dan de autopapieren en vooral je geldige rijbewijs mee.

In Polen kun je op heel veel plaatsen pinnen of gebruik maken van een creditcard. Kijk van tevoren na hoeveel kosten je bank hiervoor rekent. Polen is namelijk een EU-land, maar heeft nog haar eigen munteenheid: de Poolse Złoty. Daarom valt Polen niet onder de EMU (Europese Monetaire Unie) en rekenen sommige Nederlandse banken andere tarieven voor het pinnen in Polen.

Geld wisselen kan eventueel hier in Lwówek (ca. 6 km) aan een goede wisselkoers.