17 december 2017

Routebeschrijving

Ons adres in Polen
Dębowy Gaj 47
59600 Lwówek Sląski
GPS-coordinaten zijn 51.06322 en 15.61800
info@punktur.nl

Ons telefoonnummer staat niet op de site; boekingen en vragen gaan per e-mail. Zo houden we op de boerderij de rust en tijd voor onze gasten en paarden. Wel zullen we je het telefoonnummer voorafgaand aan je reis meegeven, zodat je ons in geval van storing of wijzigingen kunt bellen!

Als je met het openbaar vervoer komt en opgehaald wilt worden, e-mail dan tijdig je aankomsttijd en plaats aan ons, zodat we je op kunnen halen.

Hoe kom je er?

We zitten nabij het plaatsje Lwówek Sląski; op nog geen 50 km van de Duitse en 40 km van de Tjechische grens.

Link Naar Google Maps

Met de auto

Let op dat veel routesystemen niet optimaal werken in Polen. Neem in elk geval deze routebeschrijving mee en een goede kaart van Polen!

Vanaf Dresden, volg de A4 naar de Poolse grens met de grensplaats Görlitz/Zgorzelec. Via de vierbaansweg kom je Polen binnen. Vanaf de grens neem je de eerste afrit richting Jelenia Góra. Nu zie je aan de rechterkant een tankstation. Op de rotonde linksaf (2e afslag) richting Jelenia. Volg de hoofdweg meer dan 30 km richting Jelenia Góra.

In Gryfów Sląski (35 km vanaf Zgorzelec) ga je linksaf richting Lwówek Sląski (de 364).

In Lwówek Sląski weer richting Jelenia Góra (de 297). Direct na het bordje einde bebouwde kom (van Mojesz) (Mojesz is 5 km lang) ga je linksaf richting Sobota.

Kruis het fietspad, rij over het bruggetje en neem dan de eerste kleine zijweg rechtsaf. Voor aan de weg staat een rood bord dat vertelt dat je in het nationaal park aan de oevers van de Bóbr komt. Aan het einde van het weggetje staat onze boerderij.

Als je de heuvel op rijdt en het bordje Dębowy Gaj ziet, ben je te ver gereden, draai om en sla onder aan de heuvel linksaf.

Met de trein naar Punktur vanuit België/Nederland

Dienstregeling opzoeken:

www.bahn.com: duidelijke en juiste informatie over alle treinen in heel Europa, ook in het Nederlands (bovenaan rechts instellen), van om het even waar naar om het even waar, ook kleine stations.

!!! Let op dat er maar een beperkt aantal treinen per dag de grens overgaat, zowel België-Duitsland als Duitsland-Polen. Vanuit Nederland is het iets flexibeler.

Boeken:

Boeken kan je het beste in 2 keer doen, het deel van België/Nederland tot Görlitz (of een ander grensstation) en dan het laatste deel van Görlitz (Zgorzelec) tot Boleslawiec of Gryfow, het is namelijk meestal een probleem om het Poolse deel te boeken via NMBS/DB/NS.

Van België of Nederland tot Görlitz:

Via www.bahn.com (kijk ook naar de spaarprijsvinder)

Via www.b-europe.com (internationale site Belgische spoorwegen) in grote stations kan het aan de loketten, er komen wel administratiekosten bij (september 2018: 9 euro)

Via www.nsinternational.nl (internationale site Nederlandse spoorwegen) of de reiswinkel.

Bij Deutsche Bahn kan je op sparpreis/voordelig tarief Europa zoeken voor het traject van België/Nederland tot Görlitz. Dit is beperkt (aantal tickets, verbindingen…) maar aanmerkelijk goedkoper dan de normale prijs, zeker als je lang van tevoren boekt. Let wel op dat je je verbinding naar Polen nog kan halen.

Het eerste deel van de trein die om 19u25 aankomt in Görlitz, rijdt na 8 minuten door naar Polen, zorg dat je al een ticket hebt of zloty’s bij de hand.

Van Görlitz naar Polen (Boleslawiec)

  • in het station aan de loketten of automaten
  • in de trein, instappen bij de eerste deuren, daar staat een conducteur (behalve op de grensovergang tussen Gorlitz en Zgorzelec, daar wordt het personeel gewisseld en is er even niemand, maar veel anderen doen dit ook, dus kijk rond naar je medereizigers en ga in de rij staan als de Poolse conducteur instapt). Zorg wel dat je Poolse zlotys hebt of wees bereid een medepassagier te vragen om euro te wisselen, in de trein nemen ze geen euro’s aan en moet je contant betalen. Prijs voor 1 persoon in de trein: 13,50 zl: “proshe bilet do boleswaftsa” (fonetisch uit te spreken)

Onze geliefde rechtstreekse trein vanuit Dresden is afgeschaft, dus vanaf nu overstappen in Wegliniec. Dit is een klein station, vrij onoverzichtelijk, maar ongeveer de hele trein stapt over op de trein naar Wroclaw, dus volg gewoon de kudde.

Vanaf daar nog 3 stations.

Van Görlitz naar Polen (Gryfow Slaski)

Zelfde procedure, maar zonder overstap: “proshe bilet do Grifova” (fonetisch uit te spreken)

Laat ons duidelijk weten waar en wanneer je opgehaald wilt worden.

Met de bus

Er zijn verschillende busmaatschappijen die van en naar Polen rijden, dit is ook meestal de goedkoopste oplossing, zeker last minute.

Alle maatschappijen hebben verschillende op- en afstapplaatsen, routes, vertrekdagen en overstappen (of juist niet), en het is onmogelijk om ze allemaal gedetailleerd te beschrijven, dus hier een paar maatschappijen die naar Polen rijden:

  • Sindbad-Eurobus
  • Eurolines
  • Ecolines
  • Eurotrans

via www.checkmybus.nl kan je in één keer verschillende busmaatschappijen en lijnen opzoeken.

Flixbus is een buitenbeentje. Het is een soort internationale lijnbusdienst. Ze hebben haltes in België/Nederland en Polen, maar er zijn geen rechtstreekse bussen. Het is vaak wel interessant om te kijken of het handig is om de trein en de flixbus te combineren.

Laat ons duidelijk weten waar en wanneer je opgehaald wilt worden.

Met het vliegtuig

Tussen Eindhoven en Wroclaw vliegt 5 keer in de week Wizz Air op en neer. Vanaf het vliegveld in Wroclaw kun je een auto huren of de bus/taxi nemen naar het station en daar de trein nemen naar Bolesławiec.

Meer informatie

Voor meer informatie over de reis kun je contact opnemen met info@punktur.nl. Ook kunnen wij mensen die samen willen reizen met elkaar in contact brengen! Zie hier voor de tarieven voor het ophalen en brengen naar verschillende stations.